Vlhová opäť na pódiu, v Killingtone v slalome druhá za Shiffrinovou

Slovenská lyžiarka Petra Vlhová siahala na tretie slalomové prvenstvo v pretekoch seriálu Svetového pohára za sebou. Po sobotňajšom zrušenom obrovskom slalome pre nepriaznivé počasie (silný vietor), keď prvé kolo stihlo odjazdiť len deväť pretekárok a ona bola zatiaľ druhá, si napravila chuť v nedeľu. V americkom Killingtone vyhrala s číslom 1 prvé kolo súťaže slalomárok, v ktorom predstihla domácu Mikaelu Shiffrinovú o 20 stotín sekundu. V druhom sa však dopustila chyby v hornej časti trate, ktorú postavil jej asistent trénera Matej Gemza. Nabrala stratu, ktorú už nedokázala do cieľa zmazať a dosiahla až štrnásty najlepší čas. V súčte oboch jázd predstavovalo Vlhovej manko 75 stotín na Shiffrinovú, čo ju zaradilo na 2. priečku pred Švajčiarku Wendy Holdenerovú. Po dvoch minulotýždňových prvenstvách vo fínskom Levi dosiahla zverenka švajčiarskeho trénera Maura Piniho pódium aj v treťom slalome sezóny a v priebežnom hodnotení tejto disciplíny je líderkou so ziskom 280 bodov a náskokom 20 bodov pred svojou nedeľňajšou premožiteľkou. V celkovom hodnotení SP 2021/2022 je situácia s odstupom rovnaká, ale vedie Shiffrinová (360) pred Vlhovou (340).

„Neviem, čo presne sa stalo. Zrazila som si lyže a stratila balans. Bola to veľká chyba, po ktorej som musela všetko riskovať. Mohlo to dopadnúť horšie. Niečo musím robiť inak. Dnes som sa cítila dobre. Keď riskujete, môže sa stať niečo ako dnes,“ povedala podľa portálu laola1.at 26-ročná Liptáčka, ktorá síce nepridala svoj 15. triumf v slalome, ale na konte má spolu už 48 pódiových umiestnení (22 – 15 – 11). Štyri z nich dosiahla v aktuálnej sezóne (2 – 1 – 1), okrem troch slalomových bola raz tretia v obrovskom slalome pri ouvertúre SP v rakúskom Söldene.

Shiffrinová triumfovala v Killingtone piatykrát za sebou (2016, 2017, 2018, 2019, 2021), keďže v roku 2020 sa preteky neuskutočnili pre pandémiu koronavírusu. Zaujímavosťou je, že vždy bola jej najväčšou konkurentkou Slovenka. V roku 2016 Veronika Velez-Zuzulová a v ostatných štyroch prípadoch vždy zvíťazila pred Vlhovou. Dvadsaťšesťročná Američanka sa zároveň zapísala do histórie, keď v kariére vyhrala 46. slalom v rámci SP a v počte triumfov v rámci jednej disciplíny sa vyrovnala legendárnemu Švédovi Ingemarovi Stenmarkovi (46-krát vyhral v obrovskom slalome). Shiffrinová má celkovo na konte 71. víťazstiev na podujatiach Svetového pohára. Aj pri jej predchádzajúcom prvenstve v slalomových pretekoch, ktoré dosiahla v marci v Jasnej na Slovensku, bolo na stupni víťazov rovnaké poradie ako v Killingtone: druhá bola Vlhová a tretia Holdenerová.

Oficiálne výsledky FIS